Köra bil med tungt släp

BE och utökad B

Är det dags att åka på den där husvagnssemestern du har pratat om i alla år? Vill du slippa beställa utkörning nästa gång du köpt en soffa på Ikea? Skulle det vara skönt att kunna köra den gamla soffan till tippen? Då kan B96- eller BE-behörigheten vara något för dig.

Vi är en körskola för alla, oavsett om du är nybörjare eller redan har övningskört lite tidigare. Dessutom utbildar vi på flera språk: svenska, kroatiska, bosniska och serbiska.

Varmt välkommen till en bra trafikskola med schyssta priser!

Vad är utökad B-behörighet (B96) och BE-behörighet?

Utökad B-behörighet kallas ofta för B96. Det är en körkortsbehörighet som ger dig rätt att köra personbil med ett släp som väger mer än 750 kg, samtidigt som bilens och släpets totalvikt får vara högst 4 250 kg.

 

BE-behörigheten ger dig rätt att köra personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på 3 500 kg och dessutom koppla på en eller flera släpvagnar som har en sammanlagd totalvikt på 3 500 kg.

stallets_trafikskole

Vilken behörighet ska du välja?

  • Välj utökad B-behörighet (B96) om du behöver lite mer kapacitet än vad B-körkortet tillåter men inte så mycket att du behöver BE-behörighet.
  • Välj BE-behörighet om du vill ha större flexibilitet när det gäller vilka vikter och fordonskombinationer du får köra.

Så här skaffar du utökad B-behörighet (B96)

Vad krävs för att gå utbildningen?

B96 är egentligen en påbyggnad till ditt vanliga körkort. Därför kan du ta behörigheten i samband med att du går din vanliga körkortsutbildning. I så fall gäller samma krav som för att få ta B-körkort, bland annat att du har ett giltigt körkortstillstånd.Om du redan har ett B-körkort kan du välja att bygga på med en utökad (B96)-behörighet i efterhand. Då gör du ett separat körprov hos Trafikverket.

Skriv in dig hos oss

Oavsett om du går utbildningen samtidigt som du tar ditt B-körkort eller väljer att bygga på ditt körkort i efterhand hjälper vi dig hela vägen. När du skriver in dig hos oss tar vi fram en utbildningsplan anpassad efter dina behov och förutsättningar.

Utbildningens innehåll

Utbildningen är både praktisk och teoretisk. Den består av körlektioner på trafikskolan som vi lägger upp efter dina förutsättningar. Utanför lektionerna läser du på egen hand den teori som krävs. Vi har böcker och häften på olika språk, både fysiskt och digitalt. Du kan även få teoriundervisning på bosniska, serbiska eller kroatiska. Se vår prislista.

När du är redo för kunskapsprovet och körprovet bokar vi in tider för dessa hos Trafikverket

1000_F_111736910_XHChJiILaJKdCMOcbsMyOcuU3fzLWmLt

Så här skaffar du BE-behörighet

Vad krävs för att gå utbildningen?

För att skaffa BE-behörigheten behöver du redan ha ett svenskt B-körkort. Du måste dessutom ha ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra privat och på trafikskolan.

Skriv in dig hos oss

När du skriver in dig hos oss hjälper vi dig att hitta ett upplägg som passar dina behov och förutsättningar.

Utbildningens innehåll

Utbildningen är både praktisk och teoretisk. Den består av körlektioner på trafikskolan som vi lägger upp efter dina förutsättningar. Utanför lektionerna läser du på egen hand den teori som krävs. Vi har böcker och häften på olika språk, både fysiskt och digitalt. Du kan även få teoriundervisning på bosniska, serbiska eller kroatiska. Se vår prislista

 

När du är redo för kunskapsprovet och körprovet bokar vi in tider för dessa hos Trafikverket.