Ta taxiförarlegitimation

Bli taxiförare – ta taxiförarlegitimation

Brinner du för möten med nya människor och vill ha en omväxlande arbetsdag? Då är yrket som taxiförare perfekt för dig. Som taxichaufför har du möjlighet att göra en positiv skillnad i människors liv – från att se till att barn får en trygg och säker färd till skolan till att hjälpa människor i behov av färdtjänst. Eller vad sägs om att köra turister till stadens bästa uteställen?

Taxiförarlegitimationen utfärdas av Transportstyrelsen när du har klarat både ett kunskapsprov och ett körprov hos Trafikverket.

Ställets trafikskola gör dig inte bara redo för Trafikverkets prov, utan vill att du ska bli en bra representant för en viktig yrkesgrupp i samhället. Vi kombinerar teoretisk undervisning med praktiska körövningar för att du ska ha alla de kunskaper och färdigheter du behöver för att lyckas i ditt nya yrke.

På denna sida hittar du:

Din taxiförarutbildning på Ställets trafikskola

Uppfyller du alla kraven? Då är du redo att komma igång med din taxiförarutbildning. Hör av dig till oss via e-post eller telefon så hjälper vi dig med nästa steg. 

 

Utbildningens delar

Utbildningen till taxiförarlegitimation innehåller både praktiska och teoretiska delar:

  • Den praktiska delen består av körlektioner som förbereder dig för Trafikverkets körprov, inklusive momenten fordonskontroll, passagerares säkerhet och körning i olika trafikmiljöer.
  • Den teoretiska delen består av distansundervisning och självstudier med utgångspunkt från ett teorimaterial. Du kan köpa böcker och andra läromedel via oss på trafikskolan. 

När du är redo hjälper din lärare dig att boka tid för Trafikverkets teori- och körprov.

 

  • Kunskapsprovet består av två delprov som du kan göra i valfri ordning. Det ena provet handlar om säkerhet och beteende, det andra om lagstiftning. Delproven måste vara godkända inom sex månader från varandra.
  • Körprovet testar din förmåga att köra säkert, passagerarvänligt, ekonomiskt och miljövänligt i olika trafiksituationer. Det testar också din förmåga att navigera till olika destinationer med hjälp av gps.

Under hela provet ska du visa att du kan köra fordonet trafiksäkert genom att använda din erfarenhet och ditt omdöme.

När du är godkänd på kunskapsproven och körprovet kan du ansöka om din taxiförarlegitimation hos Transportstyrelsen – därefter är du redo att inleda din nya yrkeskarriär.

274699997_4939308002812558_7386275706204671490_n