Introduktionsutbildning

Gå introduktionsutbildningen

Ett bra sätt att skaffa praktisk erfarenhet och vana bakom ratten är att övningsköra hemma, till exempel med en familjemedlem eller kompis. Men innan du får göra det måste du och den du ska köra med gå en introduktionsutbildning (ofta kallad ”handledarkurs”).

Gå introduktionsutbildningen

För att få övningsköra med en handledare måste ni båda först kolla att ni uppfyller kraven:

 

  • Du som ska övningsköra måste vara minst 15 år och 9 månader gammal när du går utbildningen. När du börjar övningsköra måste du ha fyllt 16 år.
  • Du som ska vara handledare måste vara över 24 år och ha haft ett giltigt körkort (utfärdat inom EES) under minst fem av de senaste tio åren.
  • Både den som ska övningsköra och den som ska vara handledare måste gå utbildningen – men ni behöver inte göra det samtidigt eller på samma trafikskola.

Du behöver inget körkortstillstånd för att få gå utbildningen, men du måste ha ett giltigt körkortstillstånd innan du börjar övningsköra.

 
stallets_trafikskole

Utbildningens innehåll

Introduktionsutbildningen är ungefär tre timmar lång (plus pauser). Vi går bland annat igenom

  • hur körkortsutbildningen går till och vad som krävs för att ta körkort
  • vilka regler som gäller vid privat övningskörning
  • handledarens ansvar
  • hur olika körstilar påverkar trafiksäkerheten och miljön
  • hur man övningskör så säkert och effektivt som möjligt.

Utbildningen sker i grupp. Var därför beredd på att diskutera och reflektera med de andra deltagarna, eftersom det gör utbildningen roligare och mer lärorik för alla.

Anmälan till utbildningen

Du kan anmäla dig till introduktionsutbildningen direkt här på hemsidan eller genom att kontakta oss via telefon eller e-post. 

När får du övningsköra?

När du och din handledare har gått utbildningen registrerar vi det hos Transportstyrelsen. Handledaren måste därefter ansöka om handledarskap. Det kan ta lite tid för ansökan att bli godkänd, men när den väl är det är det fritt fram att börja övningsköra. Handledarintyget är giltigt i fem år från utbildningstillfället.

 

Obs! Kom ihåg att du som övningskör måste ha fyllt 16 år och ha ett giltigt körkortstillstånd.